Natjecanje iz vjeronauka 2018/19

Državno natjecanje iz vjeronauka, 2019

Na Vjeronaučnoj olimpijadi pod nazivom „Svjedoci radosne vijesti u hrvatskom narodu“ koja se održavala od srijede, 3. travnja do petka, 5. travnja u Osijeku i Đakovu prvo mjesto za srednjoškolce osvojila je ekipa Gimnazije Velika Gorica iz Velike Gorice, a za osnovnoškolce ekipa OŠ Mate Lovraka iz Nove Gradiške.

 

Državno natjecanje iz vjeronauka za osnovne i srednje škole u organizaciji je Agencije za odgoj i obrazovanje, Nacionalnog katehetskog ureda Hrvatske biskupske konferencije i Malog koncila.

Preko svog Katehetskog ureda domaćin ovogodišnjeg državnog natjecanja bila je Đakovačko-osječka nadbiskupija, a natjecanja su se odvijala u Osijeku i Đakovu.

Na Državnom natjecanju iz vjeronauka za osnovne i srednje škole sudjelovalo je oko 200 vjeroučenika s njihovim mentorima. Iz Zagrebačke metropolije sudjelovalo je 12 škola, iz Splitsko-makarske metropolije 11 škola, iz Zadarske nadbiskupije 2 škole, iz Riječke metropolije 7 škola, a Đakovačko-osječke metropolije 7 škola.

Stigavši u Osijek u poslijepodnevnim satima svi sudionici natjecanja iz cijele Hrvatske sa svojim mentorima najprije su razgledali osječku Tvrđu i konkatedralu sv. Petra i Pavla. U večernjim satima održana je svečanost otvorenja u prostorima pastoralnog Vikarijata u Osijeku. U bogatom kulturno-umjetničkom programu sudjelovalo je više škola s područja Đakovačko-osječke nadbiskupije koje su svojim nastupima predstavile stvaralaštvo učenika iz slavonskih škola želeći tako prenijeti svima dio tradicije i kulture Slavonije i Baranje. Učenicima su se pozdravnim riječima obratili mnogi uvaženi gosti, a natjecanje je otvorio đakovačko-osječki nadbiskup i metropolit mons. Đuro Hranić potaknuvši natjecatelje da se, upoznajući živote i svjedočanstva naših hrvatskih svetaca i blaženika, i sami poput njih suobličavaju Isusu Kristu.

Drugog dana ujutro održan je prvi dio natjecanja, pisani test, u Osnovnoj školi „Vladimir Becić“ u Osijeku, nakon čega su se učenici uputili u posjet Đakovu, sjedištu Nadbiskupije. Posjetili su državnu ergelu u Đakovu te Katolički bogoslovni fakultet na kojemu je održan drugi dio natjecanja – Moto 7/33. Drugi dan natjecanja zaključen je posjetom znamenitoj đakovačkoj katedrali sv. Petra i Pavla slaveći svetu misu koju je predvodio nadbiskup Hranić.

Trećeg dana održan je završni krug natjecanja – „Tko želi biti Isusov mili-junak?“ – čime se došlo do konačnog poretka i rezultata. U kategoriji osnovnih škola državni prvak je ekipa Osnovne škole Mate Lovraka iz Nove Gradiške. U kategoriji srednjih škola državni prvak je Gimnazija „Velika Gorica“ iz Velike Gorice.


Na završnoj svečanosti nadbiskup Đuro Hranić čestitao je pobjednicima državnog natjecanja, zahvalio svima na organizaciji i sudjelovanju te najavio nagradno putovanje u Rim za najuspješnije ekipe

 

Povezane objave

»S novom radošću u srcu uživati Božju riječ«

nku_admin

Deveti pastoralno katehetski kolokvij za svećenike

anita.vranic

Katolički vjeronauk – vrednovanje na daljinu

anita.vranic

Katehetsko nastojanje Crkve i vjeronauk u školi u Godini vjere

nku_admin

Vjeroučitelji su u aktualnoj krizi jedini pravi nositelji kršćanske poruke u odgojno-obrazovnim institucijama

anita.vranic

Catechesi e catechisti per la Nuova Evangelizzazione, sažetci simpozija

anita.vranic