Državno natjecanje iz vjeronauka – Vjeronaučna olimpijada

Tema ovogodišnjeg natjecanja iz vjeronauka bila je Sveti Ignacije Loyolski i Družba Isusova. Tijekom školske godine natjecalo se ukupno oko 3319 učenika, a na državno natjecanje plasiralo se njih 160, 80 u kategoriji osnovnih škola i 80 u kategoriji srednjih škola.

Državno natjecanje održano je u Zadru od 2. do 4. svibnja 2022. Domaćin ovogodišnjeg državnog natjecanja iz vjeronauka bila je Zadarska nadbiskupija, odnosno Katehetski ured Zadarske nadbiskupije s predstojnikom i tajnicom, don Gašparom Dodićem i s. Viktorijom Gadžom i školom domaćinom održavanja natjecanja, Klasičnom gimnazijom Ivana Pavla II. u Zadru.

Službeni dio natjecanja započeo je otvorenjem u Klasičnoj gimnaziji Ivana Pavla II., gdje su domaćini pripremili bogat uvodni program. Nakon otvorenja učenici su pristupili pisanju testa u trajanju od 60 minuta i 100 bodova.

Rezultatima pismenog ispita, koji su pisali svi učenici, u završnicu natjecanja ”Milijunak” plasirale su se ekipe s najboljim brojem bodova od prvog do petog mjesta, u kategoriji kako osnovnih tako i srednjih škola.

Misno slavlje za sudionike Državnog natjecanja iz Vjeronauka u katedrali sv. Stošije u Zadru na blagdan sv. Filipa i Jakova, u utorak 3. svibnja predslavio je zadarski nadbiskup Želimir Puljić. Nakon misnog slavlja nadbiskup je čestitao svima koji su došli do finala vjeronaučnog natjecanja. Zahvalio je organizatorima, Agenciji za odgoj i obrazovanje resornog Ministarstva i Nacionalnom katehetskom uredu Hrvatske biskupske konferencije na mogućnosti da se svake godine učenici upoznaju s novim temama iz vjeronaučnog gradiva, da učenicima daju inspiraciju za dodatnu građu uz redoviti školski vjeronauk i da ju pripremaju sa srcem. Vjerujem da ste sa srcem radili i sada. Sa srcem ste i došli u Zadar. Neka bude sretno i blagoslovljeno završno natjecanje i zajedništvo, istaknuo ju nadbiskup Puljić.

Nakon održanog završnog dijela natjecanja ”Milijunak” postavljena je konačna ljestvica poretka prema kojoj su prva tri mjesta osvojili:

Prvo mjesto osvojila je OŠ Eugena Kvaternika iz Velike Gorice (99) s mentoricom Natašom Ćurić i XV. gimnazija Zagreb (99,75) s mentorom Velimirom Mandićem.

Drugo mjesto u kategoriji osnovnih škola zauzela je OŠ Brodarica (96), a treće mjesto pripalo je OŠ Dragutina Tadijanovića iz Zagreba (95).

Drugo mjesto u kategoriji srednjih škola zauzela je I. gimnazija Zagreb (98,25), a treće mjesto pripalo je Pazinskom kolegiju – Pazinskoj gimnaziji – Pazin (91,75).

Svim prisutnim na kraju se obratio o. Mirko Nikolić, zamjenik provincijala Družbe Isusove u Hrvatskoj, poručivši: „U Zadru je ovih dana bila najveća koncentracija znanja o Družbi Isusovoj i sv. Ignaciju – ne samo u Zadru, Hrvatskoj i Europi, nego u cijelom svijetu. Ovakav događaj nije nigdje organiziran i jako će odjeknuti u cijelom svijetu, po isusovačkim glasilima kojih ima jako puno”

Ekipe koje su osvojile prva 3 mjesta kako u osnovnoj tako i u srednjoj školi Hrvatska biskupska konferencija nagrađuje i ove godine hodočašćem. Detalje o istom dobit će na mail adrese mentora.

Iskrene čestitke još jednom svima!

Povezane objave

Natjecanje iz vjeronauka, novi vremenik i smjernice

anita.vranic

Nastava na daljinu, česta pitanja

anita.vranic

Katehetska ljetna škola za vjeroučitelje u srednjim školama, izvješće i materijali

anita.vranic

Treći internacionalni kongres o katehezi, 8.-10. rujna 2022., Rim

anita.vranic

Simpozij u povodu 25 godina vjerskog odgoja u školi

nku_admin

Katehetska zimska škola, 10. i 11. siječnja 2019.

nku_admin