Stručni skup za vjeroučitelje VŽSV, mentore i savjetnike, izvješće

Državni stručni skup za vjeroučitelje voditelje županijskih stručnih vijeća, mentore i savjetnike održan je 23. i 24. rujna 2021. na temu Vjeroučitelj kao motivator, moderator i animator – kvalitetnom komunikacijom do ostvarivanja ishoda učenja u nastavnom procesu. Organizatori stručnog skupa su Agencija za odgoj i obrazovanje i Nacionalnog katehetskog ureda HBK-a. Stručni skup je održan online preko Zoom aplikacije, a na njemu je sudjelovalo 187 vjeroučitelja.

Nakon molitvenog početka, kojega je pripremila vjeroučiteljica Maja Šimičić Roksandić, u uvodnom dijelu sudionicima skupa obratili su se ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje dr. sc. Dubravka Brezak Stamać i predstojnik Nacionalnog katehetskog ureda HBK-a izv. prof. dr. sc. Ivica Pažin, koji su uz pozdravne riječi sudionicima skupa zaželjeli uspjeh u radu.

Prvo predavanje je održao prof. dr. sc. Stanko Gerjolj na temu Vjeroučitelj komunikator vjere. U predavanju je istaknuo kako je vjeronauk mjesto susreta u kojem se govori o važnim životnim pitanjima bez straha od kritičkog razmišljanja. Komunikacija vjere je i povijesni trenutak jer Bog ulazi u konkretnu životnu priču konkretnog čovjeka. Potrebno je razvijati cjelovito i iskustveno učenje i poučavanje koje „otvara put“ do radosne vijesti, postavljati prava pitanja u pravo vrijeme, jer Isus često počinje svoju komunikaciju upravo pitanjem.

Drugo predavanje održala je prof. dr. sc. Karol Visinko na temu Kvalitetna komunikacija s učenicima i jezično izražavanje, naglašavajući kako je jezično izražavanje nužno, važno i vrijedno u životu svakog čovjeka. Neposrednu komunikaciju u kojoj se događa susret čovjeka s čovjekom, obvezni sadržaji učenja i poučavanja obogaćuju se i oplemenjuju pjesmom, pričom, igrom, slikom i razgovorom. Čitanje i slušanje književnih tekstova razvija osjetljivost za umjetničku riječ, utječe na razvijanje jezičnoga izražavanja i svekoliku komunikacijsku praksu.

Treće predavanje održala je Tamara Dubrović, edukacijska rehabilitatorica na temu Vrednovanje ishoda učenja kod učenika s teškoćama. U svom predavanju objasnila je vrste teškoća, oblik školovanja, zakonsku regulativu za učenike s teškoćama, programsku, stručnu potporu, individualizirani kurikulum, prilagodbu učenja i poučavanja kao i vrednovanja učenika s teškoćama.

Drugi dan skupa prvo predavanje održala je Kim Anić, dipl. psihologinja na temu Voditeljske i moderatorske vještine. U svom predavanju je pojasnila korake pripreme i vođenja sastanaka te ulogu voditelja i moderatora kod vođenja sastanaka. Navedeni su i razlozi koji dovode do neučinkovitog sastanka, te prijedlozi i praktični savjeti za učinkovito vođenje sastanka.

Drugo predavanje održao je prof. dr. sc. Božo Skoko na temu Vještine javnog nastupa i prezentacijske vještine. U svom izlaganju je naveo neka važna pitanja na koja je potrebno odgovoriti prije nastupa, a vezana su za cilj izlaganja i slušatelje te način prilagodbe publici i temi izlaganja. Navedeni su glavni sadržaji koji publika percipira kao što su ton, boja glasa, izgled, držanje i sama poruka. Neuspješni nastupi se događaju uglavnom zbog ključnih pogrešaka kao što su predugačko izlaganje, loša procjena vremena, usmjerenost na nebitno i nedostatak kontakta s publikom. Navedena su glavna obilježja i sadržaji uvodnog, glavnog i završnog dijela govora te preporuke za javni nastup i svladavanje treme.

Treće izlaganje održale su vjeroučiteljice Ivana Hac i Ana Volf na temu Vjeroučitelj moderator i animator – primjeri iz prakse. U svom izlaganju navele su niz primjera iz prakse o kreativnim načinima rada s učenicima u osnovnoj i srednjoj školi.

Voditelji skupa bili su viši savjetnik za vjeronauka Tomislav Tomasić, prof i predstojnik NKU-a HBK izv. prof. dr. sc. Ivica Pažin.

Materijali:

Javni nastupi – tehnike i priprema_B. Skoko

Kvalitetna komunikacija s učenicima i jezično izražavanje_K. Visinko

Vjeroučitelj komunikator vjere

Vjeroučitelj mentor i animator _I. Hac

Vjeroučitelj moderator i animator_Ana Volf

Voditeljske i moderatorske vještine_K. Anić

Vrednovanje učenika s teškoćama, Dubrovic

 

Povezane objave

Radni tekst dokumenta HBK „Da vaša radost bude potpuna (Iv 15,11). Kateheza i rast u vjeri u današnjim okolnostima“;

nku_admin

Vjeronaučni olimpijci o ljetovanju na Korčuli

anita.vranic

Katehetska škola, 20. i 21. listopada, program

anita.vranic

Upute za provedbu školske razine Natjecanja iz vjeronauka

anita.vranic

Jedanaesti pastoralno-katehetski kolokvij za svećenike, izvješće

anita.vranic

Katehetska proljetna škola, izvješće

anita.vranic