Vjeronaučni olimpijci o ljetovanju na Korčuli

Nagradno ljetovanje za pobjednike vjeronaučne olimpijade

Nagrada za državne pobjednike vjeronaučne olimpijade ove je godine, s obzirom na ovogodišnju epidemiološku situaciju, po prvi put, ljetovanje na Korčuli!

Sretni smo da smo  imali priliku upoznati se i družiti s drugim ekipama. Tim nam je draže što smo marljivo učili i redom osvajali školsku, županijsku i državnu razinu natjecanja. Na put smo krenuli 30. lipnja u večernjim satima s autobusnog kolodvora u Zagrebu, a već sljedećega jutra kupali se u kristalno bistrom moru i sunčali na plaži podno samostana sestara dominikanki, koje su nas dočekale i ugostile u svojoj kući.

Ljetovanje je dar Hrvatske biskupske konferencije za najbolje uspjehe koje su ostvarili učenici i učenice osnovnih i srednjih škola i njihovi mentori, a voditeljica i organizatorica putovanja Anita Vranić brinula je da sve teče u najboljem redu. Pod njenom budnom pratnjom, uz nezaobilazan boravak na prekrasnim plažama koje smo istražili, animaciju smo imali i u čistome moru. Anita je, naime, održala “školu skakanja u more” u kojoj je većina učenika savladala svoj strah od skoka u morsko plavetnilo. Naši su se mentori i animatori Andrijana, Ankica, Ilija, Nataša, Veronika i Sanja trudili da nam ne nedostaje ideja za igru, a oboružali su se i lopticama, reketima za badminton i željom da nas nauče – kako graciozno skakati u more!

https://youtu.be/NfKLP9Wzeb4 Škola skakanja

Ljetovanje ipak nije značilo samo besposličarenje jer program nam je bio prilično bogat:  uz jutarnju misu koju je predslavio fra Marko uz pomoć našeg vjeroučitelja, mentora i đakona Ilije, te prijepodnevno i popodnevno kupanje, navečer smo imali i zabavu uz animaciju. Tako smo se prvu večer svi predstavili i bolje upoznali, a mentori su u zabavnom kvizu za svoje učenike osvojili slatkiše. Budući da smo mi učenici za njih osvojili ljetovanje, neka su i oni nešto osvojili za nas! Sljedeće smo večeri po grupama izveli po jednu zabavnu pjesmu, a mentori su se doista iskazali jer su bili i maštoviti i zabavni (iako se, među nama rečeno, čini da im pjevanje i nije jača strana). Svoje su plesno-glazbene točke izveli s puno žara i uz pamtljive koreografije, za što su osvojili i smijeh i pljesak.

Sve su nam aktivnosti bile ispresijecane odličnim doručkom, ručkom i večerom koje su posluživale sestre dominikanke, a s. Barbara nam je ispričala i o svom pozivu, redu i samome samostanu te nas je povela u šetnju Korčulom. Kako je i planirano, posjetili smo gradsko groblje da bismo se pomolili na grobu don Luke Depola, inicijatora natjecanja i nagradnih putovanja, na čijoj ostavštini i mi sudjelujemo ovim nagradnim ljetovanjem. Sljedeće godine slavi se obljetnica vjeronaučne olimpijade, koju je on utemeljio, a koja je i nas danas okupila na Korčuli, na kojoj učvršćujemo stara i gradimo neka nova poznanstva, prijateljstva i zajedničke uspomene ispunjene suncem, morem i smijehom i ovjekovječene fotografijama i bećarcem koji su osmislili učenici iz Nove Gradiške sa svojom mentoricom Andrijanom.

Voditeljica putovanja i ljetovanja gđa Anita Vranić svakoga se dana trudila strukturirati i osmisliti dan kako bi uz zasluženi odmor imao i sadržaje koje ćemo pamtiti. Jedne smo večeri tako održali kviz za učenike po ekipama, koji se sastojao od pitanja iz poznavanja Biblije, ali i pantomime i igre alias, koji je osmislila i vodila vjeroučiteljica Nataša iz Velike Mlake. Đakon Ilija iz Zaprešića je svakoga dana uz kratku i poticajnu duhovnu misao vodio molitvu prije i nakon jela te organizirao misu, dok je mentorica Veronika iz Drniša sve prisutne nasmijavala svojim pričama i optimizmom, a u tome nije zaostajala ni knjižničarka gđa Ankica koja je zamijenila jednog od mentora u pratnji učenika.

Nedjelju smo započeli izletom u Blato gdje smo u njezinom svetištu sudjelovali u devetnici koja se odvija u čast bl. Marije od Propetog Isusa Petković. O njenom su nam životu pričale časne sestre iz samostana te su nas provele malim muzejem bl. Marije Petković, a nakon osvježenja koje su nam priuštile sudjelovali smo u molitvi krunice te na misi na otvorenom.

https://youtu.be/Q0_lE4p3Pfg 

Djeca iz Blata mole krunicu tijekom devetnice u čast bl. Marije od Propetog Isusa Petković

Imali smo i čast da nas župnik provede crkvom i kaže nam nekoliko riječi o njoj, s posebnim naglaskom na svetu Vincencu koja se tamo slavi posebno svečano. I bilo je vrlo indikativno da su pobjednici došli k svetoj „Pobjednici“, mučenici iz prvih stoljeća Crkve! Nakon duhovnog programa krenuli smo i na onaj rekreacijski dio – popodnevno kupanje na poznatoj plaži Prižba, u sjeni crkvice i ljetnikovca sestara Družbe Kćeri Milosrđa koje su nam na svom pragu ponudile kavu i osvježenje.

Ponedjeljak ujutro proveli smo na plaži podno samostana Anđela čuvara sestara dominikanki, a nakon ručka uputili smo se na izlet brodom-taksijem. Naše je odredište bio nenastanjeni otočić Badija na kojem se nalazi franjevački samostan, jeleni koji se ne boje ljudi (i koji su nam jeli jabuke iz ruke!) i kristalno čisto more i plaže na kojima se zaustavljaju jedrilice i brodići, a ronjenje predstavlja posebno zadovoljstvo. Večer smo proveli na predstavi Moreška – poznatoj korčulanskoj kostimiranoj viteškoj igri koja govori o borbi bijeloga kralja s Maurima i njihovim crnim kraljem za ljubav lijepe žene. Predstavu su nam osigurale dominikanke kod kojih smo odsjeli, a nakon toga okupili smo se na samostanskoj terasi i ostatak večeri proveli u druženju uz kviz koji je za nas pripremila vjeroučiteljica Nataša. Tri su ekipe za pokazano znanje dobile i nagradu – pravi pehar!

Uz proglašenje pobjednika vjeroučitelji su se uz prigodan dar zahvalili voditeljici Aniti koja se doista potrudila da nam ljetovanje bude za pamćenje ne samo kao zabavno, nego čak i luksuzno. Ali ni tu nije bio kraj nagradama. Naime, u samostanu je odsjeo i svećenik don Darijo Čorić koji je, čuvši da će odsjesti među vjeronaučnim pobjednicima, pripremio za svaku ekipu po dvije društvene igre, Znak pobjede i Put prema milosrdnom Isusu, kojima je izdavač njegova župa u Kaštel Novom. Uz to je podijelio i nekoliko autorskih knjiga – zbirke priča o vlastitim svećeničkim doživljajima – koje su nedavno izašle iz tiska pod naslovom Izvor života.

I tako je došao i zadnji dan ljetovanja. Tog je prijepodneva dio ekipe posjetio katedralu i riznicu katedrale te se popeo na zvonik da vidi panoramu grada i plažu na kojoj se drugi dio društva ostao kupati. Posjetili smo i Muzej ikona te kratkom šetnjom prije ručka zaokružili svoj posjet Korčuli. Od sestara dominikanki oprostili smo se pjesmom, bećarcem koji je mentorica Andrijana osmislila njima u čast, te smo se nakon kupanja i rane večere uputili prema autobusu. I iako je vožnja prema kućama bila cjelonoćna, dobro izmoreni mnogim događanjima i aktivnostima uspješno smo je prespavali.

Zadovoljni što smo prva grupa pobjednika vjeronaučne olimpijade koja je nagrađena upravo ljetovanjem, sada nam preostaje radovati se sljedećoj godini i novoj temi natjecanja!

Hvala!

Povezane objave

Katehetska proljetna škola, program

anita.vranic

Vjeronaučna olimpijada 2021./2022., termini

anita.vranic

Vjeroučitelji iz cijele Hrvatske za sve vjeroučitelje u Hrvatskoj!

anita.vranic

anita.vranic

U Vatikanu predstavljen novi Direktorij za katehezu

anita.vranic

Katehetska zimska škola

anita.vranic