Radni tekst dokumenta HBK „Da vaša radost bude potpuna (Iv 15,11). Kateheza i rast u vjeri u današnjim okolnostima“;

Hrvatska biskupska konferencija je uz pomoć svoga Vijeća za katehizaciju i novu evangelizaciju priredila radni tekst dokumenta “Da vaša radost bude potpuna (Iv 15,11). Kateheza i rast u vjeri u današnjim okolnostima”. Cilj Dokumenta je, imajući na umu bogatu katehetsku baštinu naše Crkve, po prvi puta u novijoj povijesti sagledavati sveukupno katehetsko djelovanje Crkve kao jedinstvenu cjelinu. Njime se želi upozoriti na neke značajnije pothvate u obnovi kateheze kao odgoja u vjeri: u obitelji, u okviru vjeronauka u školi i vjerskoga odgoja u predškolskim ustanovama, te u okviru kateheze u župnoj zajednici. Istodobno se želi afirmirati župnu zajednicu kao subjekt i mjesto ostvarenja katehetskog djelovanja te župnika kao prvog katehetu unutar njegove župne zajednice. Odgovornost za katehezu nosi cijela crkvena zajednica. Upravo to razrađuje, pretpostavlja te, na određeni način, uređuje priređeni tekst novog Dokumenta HBK. Dokument vrednuje 25 godina vjeronauka u školi i istodobno afirmira važnost župne kateheze, te riše novo lice naših župnih zajednica.

Budući da je kateheza zadaća cijele Crkve, a ne samo pojedinaca ili pojedinih skupina vjernika, Hrvatska biskupska konferencija odlučila je učiniti iskorak i po prvi puta jedan svoj dokument, prije njegova konačnog objavljivanja, stavlja na javnu raspravu te poziva cjelokupnu crkvenu javnost, od vjernika laika do stručnjaka iz raznih teoloških disciplina, da se svojim promišljanjima, komentarima i prijedlozima uključe u doradu toga Dokumenta, provjeravajući ga istodobno u pastoralno-katehetskoj praksi.

Ovime pozivamo sve zainteresirane da se uključe u javnu rasparvu, a svoja osobna promišljanja i prijedloge dostave mailom na adresu nku@hbk.hr do 15. srpnja 2017.

NACIONALNI KATEHETSKI URED

Povezane objave

Katehetska zimska škola, 10. i 11. siječnja 2019.

nku_admin

Katehetska škola za vjeroučitelje u posebnim uvjetima odgoja i obrazovanja, Zagreb

anita.vranic

„ANTIQUUM MINISTERIUM“, službeni prijevod

anita.vranic

Katolički vjeronauk – vrednovanje na daljinu

anita.vranic

Katehetska jesenska škola za vjeroučitelje u posebnim uvjetima odgoja i obrazovanja, izvješće i materijali

anita.vranic

Raspored video lekcija za mjesec dana, srednja škola

anita.vranic