Nagradno hodočašće u Poljsku, izvješće

Hrvatski biskupi i ove godine nagradili su vjeroučenike koji su osvojili prva tri mjesta na državnom natjecanju iz vjeronauka – Vjeronaučna olimpijada u kategoriji osnovnih i srednjih škola i pobjedničku ekipu kviza „Pametna pitanja za pametne glave“ Hrvatskog katoličkog radija. Ovogodišnja nagrada bila je hodočašće u Poljsku koje je održano od 5. do 8. srpnja. Pokrovitelj hodočašća je Hrvatska biskupska konferencija, a organizator je Nacionalni katehetski ured Hrvatske biskupske konferencije i putnička agencija „Kraljica mira“.

U srijedu, 5. srpnja, preko Krapine, Maribora, Beča i Brna stigli su do Krakova u kojem su razgledali katedralu, stari kraljevski grad Wawel, središnji Gradski trg, tvrđavu Barbakan i crkvu svete Marije. Drugog dana posjetili su poznati rudnik soli Wieliczka koji je pod zaštitom UNESCO-a, svetište Milosrdnog Isusa, grob sv. Faustine i svetište Ivana Pavla II. Trećeg dana posjetili su najveće marijansko svetište u Poljskoj Czestochowa u Jasnoj Gori. Posljednjeg dana posjetili su svetište Kalvariju Zebrzdovsku te razgledali Wadowice, rodno mjesto Ivana Pavla II. Voditeljica puta u ime HBK bila je tajnica NKU-a HBK Anita Vranić, a duhovnik je bio vlč. Marko Milaković, ujedno i mentor srednjoškolske ekipe iz Nove Gradiške.

Vranić je na kraju putovanja zahvalila svima na odličnim rezultatima u prošloj školskoj godini te istaknula kako se nada da će ih ovo nagradno hodočašće potaknuti na daljnji rast u novoj vjeronaučnoj godini i osobnom životu.

„Na poseban način zahvaljujem hrvatskim biskupima čijom dobrotom imamo priliku razvijati zajedništvo i poticati na izvrsnost“, poručila je Vranić.

Na nagradnom putovanju sudjelovali su učenici OŠ Mato Lovrak iz Nove Gradiške, OŠ Tučepi, OŠ Antuna Augustinčića iz Zaprešića, OŠ Milana Langa iz Bregane, Gimnazije Nova Gradiška, I. i III. Gimnazija iz Zagreba.

Povezane objave

Katehetska ljetna škola za vjeroučitelje osnovnih škola

anita.vranic

Vjeronauk u školi zahtjeva i župnu katehezu

nku_admin

Državno natjecanje iz vjeronauka, rezultati 2019./2020.

anita.vranic

Katehetska zimska škola

anita.vranic

Blagoslovljen Božić i sretna Nova godina!

anita.vranic

Sretan Uskrs!

anita.vranic