Podijeljene nagrade HBK pobjednicima Vjeronaučne olimpijade

Hrvatska biskupska konferencija (HBK) i ove je godine nagradila pobjednike Državnog natjecanja iz vjeronauka za učenike osnovnih i srednjih škola, popularne Vjeronaučne olimpijade. Ove je godine završnica Vjeronaučne olimpijade zbog pandemije, umjesto kako je bilo planirano u travnju mjesecu u Gospiću, održana 19. listopada 2020. u matičnim školama ekipa koje su se plasirale na državno natjecanje.

Do sada je HBK kroz dugi niz godina za učenice i učenike, kao i njihove mentorice i mentore, koji su osvojili prva tri mjesta na Državnom natjecanju iz vjeronauka organizirala nagradno putovanje – hodočašće u razne zemlje. Budući da se zbog pandemije ne preporučaju putovanja, u HBK je odlučeno da ove godine za nagradu budu dodijeljena prijenosna računala i diplome, a njihovim mentoricama i mentorima tableti i zahvalnice.

Prvi komplet nagrada pobjedničkoj ekipi iz Salezijanske klasične gimnazije u Rijeci – Ivanu Kneževiću, Gei Kosović, Marti Laco, Dominiku Plješi i njihovim mentorima vjeroučiteljima Borisu Barbariću i Josipu Petrčiću u prostorima njihove Gimnazije uručila je uime Hrvatske biskupske konferencije dugogodišnja članica Državnog povjerenstva za provedbu natjecanja iz vjeronauka i tajnica Nacionalnog katehetskog ureda HBK Anita Vranić, u četvrtak, 19. studenoga.

 

 

 

 

U petak,  20. studenoga, u prostorijama Osnovne škole Mate Lovraka u Novoj Gradiški, uime Hrvatske biskupske konferencije pobjedničkoj ekipi Mihaelu Božiću, Ediju Conjaru, Elli Conjar, Domagoju Ivaniševiću i njihovoj mentorici vjeroučiteljici Andrijani Petrović nagrade su uručili predstojnik Nacionalnog katehetskog ureda mons. dr. Ivica Pažin i Anita Vranić.

 

Mali koncil – MAK, kao i svake godine pripremio je medalje za pobjednike te su ima na zamolbe uručene preko NKU HBK.

Ekipama osnovnih i srednjih škola koje su na Državnom natjecanju osvojile druga i treća mjesta prigodne nagrade zajedno s diplomama i zahvalnicama poslane su poštom na adrese njihovih škola.

Kod osnovnih škola drugo mjesto osvojili su Klara Kujunđić, Lara i Natali Lovrić i Gabrijela Ujević pod vodstvom mentorice vjeroučiteljice Slave Ćelića iz Osnovne škole Tina Ujevića iz Krivodola. Treće mjesto osvojili su Borna Jurišak, Josip Plantak, Sara Pintarić i Samuel Cinkuš, pod mentorstvom vjeroučiteljice s Leopolde Kefelje iz Osnovne škole Vladimira Nazora iz Svetoga Ilije.

Na srednjoškolskom natjecanju drugo mjesto osvojili su Ivana Elez, Marta Bilić, Iva Čušić i Matea Goreta pod mentorstvom vjeroučiteljice Veronike Kosor iz Srednje škole Ivana Meštrovića iz Drniša.

Treće mjesto pripalo je ekipi XV. Gimnazije iz Zagreba – Lei i Zvonimiru Idžotiću, Mirjam Kurtović i Josipu Šarec pod mentorstvom vjeroučitelja Velimira Mandića.

 

Evo što su članovi osnovnoškolske pobjedničke ekipe rekli o vjeronaučnom natjecanju:

  • Moje iskustvo s natjecanjem bilo je odlično… Svako sastajanje s ekipom, svaki trenutak koji sam proveo s ekipom ostat će mi u pamćenju. Na natjecanju iz vjeronauka stekao sam puno radnih navika, pridonijelo je mom odnosu s ljudima, puno lakše sada obavljam neke timske zadatke… Puno mi je pomoglo u poznavanju moje vjere te sam isto tako upoznao puno dobrih osoba preko natjecanja… Natjecanje je bilo dosta zahtjevno i trebalo je puno žrtve kako bismo postigli ovakav rezultat, ali na kraju kada vidimo da se naš trud isplatio i kada vidimo da ljudi cijene naš uspjeh budemo zadovoljni i sretni… Ali još jednom najviše ću pamtiti sastanke s ekipom i to što smo postali kao jedna mala obitelj.

Mihael Božić

  • Natjecanje iz vjeronauka za mene predstavlja predivno iskustvo. Donijelo mi je upoznavanje novih prijatelja i radost druženja s ekipom koje mi je uljepšalo život i odrastanje. Iako je bilo potrebno uložiti mnogo truda, uz ekipu mi ništa nije bilo teško. Najljepši dio je što u ovom natjecanju nisam sama već zajednički učimo, radimo i veselimo se svemu novom što naučimo. Jedni druge potičemo, ohrabrujemo i podrška smo jedni drugima. Na taj način razvijamo svoju vjeru i potičemo zajedništvo kojem nas sama vjera i Isus uči. Taj osjećaj zajedništva me posebno veseli i zato s radošću sudjelujem u Vjeronaučnoj olimpijadi. Tu radost ću nositi sa sobom i dalje kroz život…

Ella Conjar

  • Na Vjeronaučnoj olimpijadi sudjelovao sam treći put zaredom. Vjeronaučna olimpijada je posebnije i drugačije natjecanje od ostalih jer u njemu sudjelujemo kao ekipa i zbog toga je to uvijek prelijepo iskustvo. Natjecanje mi je donijelo najbolje prijatelje. Jako smo se povezali, pa svoje slobodno vrijeme provodim u druženju s prijateljima iz vjeronaučne ekipe. Na našim zajedničkim susretima smo naravno učili, ali i družili se, zabavljali i šalili. Sve to unijelo je posebnu i veliku radost u moj život. Građa je bila dosta zahtjevna i trebalo je puno vremena, žrtve i odricanja kako bismo došli do ovog uspjeha. Kroz vjeronaučnu građu, otkrio sam kako je lijepo biti dobar i milosrdan prema bližnjima jer “milosrdna ljubav osvaja svijet.”

Edi Conjar

  • Vjeronaučna olimpijada bila je za mene prekrasno iskustvo. Baš sam sretan što
    sam se odlučio prijaviti na olimpijadu u 7. razredu i upoznao nove prijatelje s
    kojima sam već mnogo toga prošao, a mogu samo zamišljati što nas sve još
    čeka. Svako naše sastajanje i druženje u meni je pobudilo onaj osjećaj sreće koji
    se jednostavno ne može opisati riječima. Olimpijada mi je pomogla da shvatim
    svoju vjeru i život još bolje i omogućila mi je napredak i rast u vjeri. U građi za
    natjecanje neprestano se spominje briga i ljubav prema drugima, što bismo svi
    trebali činiti, brinuti, pomagati i podupirati jedni druge. Pomoći bližnjemu baš
    je dobar osjećaj i svi bismo trebali više gledati na druge, osobito na Boga, a ne
    uvijek na sebe. Tijekom godina sudjelovanja na olimpijadi shvatio sam kako je
    društvo i prijateljstvo vrlo važna sastavnica moga života, a vjerujem i života
    drugih. Natjecanje je zahtijevalo puno truda i rada, no na kraju se sve isplati.
    Sva žrtva koju smo dali u natjecanje isplatila se i Bog nam je pomogao da
    shvatimo kako se uvijek trebamo truditi za velike uspjehe, i ne posustajati.
    Svaka sekunda druženja sa članovima ekipe bila mi je neopisivo draga i sretan
    sam što sam tako zabilježio jedan dio svog života!

Domagoj Ivanišević

 

Povezane objave

Katehetska ljetna škola za vjeroučitelje u srednjim školama

anita.vranic

Katehetska ljetna škola za vjeroučitelje u osnovnim školama, obavijest

anita.vranic

Preminuo fra Josip Baričević

anita.vranic

Katehetska škola za vjeroučitelje u posebnim uvjetima odgoja i obrazovanja, izvješće

anita.vranic

Katehetska zimska škola, program

anita.vranic

Posebne upute i vremenik natjecanja iz vjeronauka

anita.vranic