Pustite malene k meni

nku_admin

Zbornik radova

Katehetski radovi 1

Urednici:
Alojzije Hoblaj,
Milan Šimunović

Izdavač: Nacionalni katehetski ured Hrvatske biskupske konferencije

Godina izdanja: 1999.

Format: 170 x 240 mm

ISBN: 953-6797-00-3

Uvez: meki

U rukama imate knjigu Pustite malene k meni! Već na prvi pogled ova knjiga zacijelo podsjeća ćitatelja da je njezin glavni naslov nadahnut ulomkom Evanđelja o Isusu i djeci, koji su zapisala sva trojica sinoptika (Mk 10, 13-16; Mt 19, 13-15; Lk 18,15-17). Riječ je o događaju, koji svraća pozornost odraslih na činjenicu da su djeca po svojim snovima i čežnjama nužno upućena k Isusu, štoviše ona su cijelim svojim bićem u snažnom dinamičnom razvoju uvijek na putu k Isusu i s Isusom. Pritom je od temeljnog značenja, kako upravo Isus opominje, da ih odrasli u tome ne priječe.

Upravo te evanđeoske misli bile su nam vodilje i u pripremanju Stručnog skupa o vjerskom odgoju djece predškolske dobi u izvanobiteljskim uvjetima. Premda je već mnogo toga napisano o ovoj problematici, posebnost ove knjige je u tome što ju je, može se tako reći, pisalo preko 500 stručnjaka u teoriji i praksi; misli se na broj sudionika na Skupu, kojima je odgoj malenih u vjeri posebno pri srcu. Stoga se može reći da je knjiga plod suradnje mnogih i stoga veliko bogatstvo u provodenju vjerskoga odgoja u predškolskim izvanobiteljskim uvjetima.

Knjiga Pustite malene k meni je u prvom redu prikladna zato što čitatelju pomaže da se što kreativnije postavi prema pitanju odgoja predškolske djece, koji je s jedne strane bio zanemaren, a s druge strane primjereno zahtjevan i znanstveno i stručno dobro usmjeren, iako još uvijek ne dovoljno istražen. Ako je već općeprihvaćena činjenica da se upravo u najmlađoj dobi djetinjstva postavljaju temelji čovječnosti i pravog odnosa prema Bogu, teško je opravdati propuste ili čak nerazumijevanje onih koji smatraju da djecu nije potrebno opterećivati vjerskim sadržajima.

Knjiga praktički postaje vodič svima onima koji žele promišljati ili odgojno djelovati u predškolskim ustanovama, obitelji, odnosno župnim zajednicama. Mišljenja smo da predavanja i interventi sudionika, osobito na okruglim stolovima, mogu biti stručna pomoć, odnosno svojevrsna prekretnica za sustavniji rad na području odgoja vjere u predškolskoj dobi u Hrvatskoj. Budući odgojni (i pastoralni) rad trebat će voditi daleko više računa o činjenici da je odgoj malenih odlična prigoda za permanentni kršćanski utemeljen rast odraslih u ljudskosti, osobito roditelja.

Imajući to pred očima, mislimo da ne bi smjelo biti nijednog vrtića, župnog ureda ni biskupijskog katehetskog ureda koji ne samo da ne bi posjedovao tu knjigu, već uzeo u razmatranje njezine doprinose. Ona može koristiti svima, a pogotovo roditeljima, djelatnicima u vrtiću i župnicima.

Posebno je važno da knjigu prouče roditelji i ravnateljice dječjih vrtića, što će im uvelike pomoći da što odgovornije izvrše svoju ulogu, osobito kada je riječ o odgoju u vjeri, na što ih i Ugovor obvezuje (usp. osobito Čl. 1/6; 2).

Mislimo da ova knjiga može biti i od velike pomoći u razgovoru i dogovoru s pripadnicima raznih vjeroispovijesti i s onima koji ne vjeruju, kada se radi o temeljnim općeljudskim i religioznim pitanjima, prema kojima nitko ne može ostati ravnodušan.

Budući da je knjiga »mnogim rukama« pisana, smatramo da bi mogla i zato biti još zanimljivija. Svaki će pozorni čitatelj u ovom »mozaiku mišljenja« zacijelo sam otkriti zajednički nazivnik za sustavniji odgoj i obrazovanje malenih.

Zaključno, živo se nadamo da će u mnogih odraslih, počev od stručnjaka, porasti svijest da je ulaganje u malene ne tek sporedni, već jedan od bitnih zadataka društva i Crkve.

Duboki osjećaj zahvalnosti dugujemo svim sudionicima skupa i prema onima koji su na bilo koji način pružili potporu da ovo djelo uspije. No, istaknutu riječ zahvale dugujemo onima koji su zavrijedili da im i ime bude spomenuto. Medu njih se prije svega ubrajaju svi predavači, moderatori, voditelji okruglih stolova, studenti III. god. Katehetskog instituta KBF-a Sveučilišta u Zagrebu, skupina vjeroučitelja – prijatelja NKU-a i dragovoljaca u pružanju pomoći, te članovi Mješovite komisije za izradu Anketnog lista za roditelje – vjerskog odgoja u vrtiću. Hvala djelatnicima NKU-a HBK: prof. Ivanki Osmak, tajnici Ureda, i prof. Josipu Rukelju, voditelju informatičke službe i zamjeniku tajnice. Srdačna hvala svim članovima Užeg odbora koji su neposredno sudjelovali u svim fazama ovoga djela: vlč. Petru Ćorluki, prof. Mariji Dolenec, vlč. Josipu Dumboviću, prof. Mariji s. Hijacinti Hoblaj, Đurdici Hrabar, Josipi Klopček, Katarini Kolenković, Jadranki Kostanjšak, prof. Nadi Kovačićek, Ozani Laušin, prof. Vesni Miščin, prof. s. Katarini Pišković, Vikici Schlosser, Danici Sloković, Ankici Svirač i Editi Sestak.

Urednici