Završnica vjeronaučne olimpijade

KRIŽEVCI Održana završnica vjeronaučne olimpijade, državnog natjecanja iz vjeronauka

Susret »mladih veleposlanika grkokatolika«

Vjeronaučna olimpijada, državno natjecanje iz vjeronauka za učenike osnovnih i srednjih škola, zahvaljujući svojoj ovogodišnjoj temi »Grkokatolici - 400. obljetnica uspostave crkvenoga zajedništva«, od 26. do 28. u Križevcima je na doista jedinstven način, u radosti mladenačkog zajedništva, okupila doslovce cijelu Crkvu u Hrvatskoj, uključujući i grkokatoličku braću, o kojoj mnogi nezasluženo malo znaju.

olimpijada 2012 1

Unatoč Državnom natjecanju iz vjeronauka, koje je okupilo 32 četveročlane ekipe osnovaca i srednjoškolaca iz 15 hrvatskih (nad)biskupija te iznjedrilo nove državne prvake, središnji događaj trodnevnog susreta »najvjeroučenika« bilo je ipak slavljenje liturgije sv. Ivana Zlatoustoga, 27. ožujka, u grkokatoličkoj katedrali Presvete Trojice. Za sve sudionike, koji su ove godine iz knjiga i olimpijske građe učili o grkokatolicima, to je zasigurno bio nezaboravni doživljaj, jer su sada sve to mogli vidjeti i osjetiti »uživo«, uz uzvišeno pjevanje Katedralnoga zbora te u riječima dva biskupa domaćina. Dok ih je bjelovarsko-križevački biskup mons. Vjekoslav Huzjak pozdravio u propovijedi, istaknuvši da ih je sve - unatoč razlikama u obredu - okupio »isti, živi Krist Gospodin« čije svjetlo su pozvani pronositi, grkokatolički križevački biskup mons. Nikola Kekić na kraju slavlja, zahvaljujući natjecateljima i njihovim mentorima, nadahnuto ih je nazvao »mladim ambasadorima, veleposlanicima grkokatolika u svojim sredinama«. Jer oni će najbolje znati, sve ono što su naučili i doživjeli, prenijeti diljem naše domovine.

Crkva cijele Hrvatske u gradu sv. Marka

PHOTO galleryDa će to biti doista tako, potvrđeno je na otvorenju natjecanja, samim pogledom na popis mjesta iz kojih su stigle ekipe (po 16 u svakoj konkurenciji): Cetingrad, Cres, Dubrovnik, Đakovo, Gornja Rijeka, Hrvatska Kostajnica, Hvar, Mali Lošinj, Otočac, Petrinja, Požega, Pula, Rijeka, Sesvete, Sinj, Split, Sveti Ivan Zelina, Šibenik, Trnovec Bartolovečki, Varaždin, Vela Luka, Velika, Vinkovci, Zadar, Zagreb, Zmijavci i Žminj. Uz domaćine, koji su im priredili lijep program, na otvorenju su ih pozdravili i predstavnici organizatora: uime NKU HBK-a mons. Đuro Hranić kao predsjednik Vijeća HBK-a za katehizaciju, uime Agencije za odgoj i obrazovanje ravnatelj Vinko Filipović, te Stjepan Pogačić uime »Glasa Koncila - Maloga koncila«, kao medijskog pokrovitelja natjecanja.

Pravo natjecanje započelo je idući dan, u utorak 27. ožujka, u učionicama OŠ-a Ljudevita Modeca, gdje se tijekom prijepodneva pisao test, a u popodnevnim satima ekipe su - stručno i uvjerljivo - pred komisijama »branile« svoje projekte, odnosno pripremljene prezentacije i izlaganja vezane uz grkokatoličku Crkvu, njihovu povijest, župe, bazilike i kapelice, specifične obrede te uz značajan doprinos grkokatolika na području kulture i umjetnosti, glazbe i ikonografije. O odvijanju natjecanja pozorno su se brinuli i provodili ga članovi Državnog povjerenstva, pod nenametljivim vodstvom predsjednice povjerenstva dr. s. Valentine Mandarić, tajnika Tomislava Tomasića i Anite Matković iz NKU-a.

U pauzi između dvije »olimpijske discipline« natjecatelji i njihovi mentori, uz obilazak i razgledavanje »osam crkvenih tornjeva« grada sv. Marka Križevčanina, u grkokatoličkoj katedrali Presvete Trojice od umjetnika Zorana Homena čuli su još puno zanimljivih podataka o Križevcima, »krvavom saboru«, Križevačkim štatutima te grkokatolicima, katedrali i svemu onome što taj pitomi kraj na sjeverozapadu Hrvatske čini toliko dragim i gostoljubivim. Tu prihvaćenost neposredno su doživjeli u već spomenutoj večernjoj liturgiji, a u svoje spavaće sobe u koprivničkim hotelima »Podravina« i »Bijela kuća« mladi natjecatelji stigli su već pomalo umorni, ali i silno znatiželjni na kojem će se mjestu naći sutradan prilikom objave ljestvice poretka.

Za pobjednike - put do Ukrajine!

Srijeda 28. ožujka, u prostorima OŠ-a Vladimira Nazora u Križevcima, otkrila je da će u završnu igru »Tko želi biti Kristov mili-junak« u srednjoškolskoj konkurenciji ući ekipe SŠ-a »Hvar2 (s vjeroučiteljem Ljubomirom Ladanom), III. gimnazija Zagreb (Stjepan Pavek), Franjevačka gimnazija Sinj (Silvija Vučković), Gimnazija A. G. Matoša Đakovo (Tonka Odobašić) te Prva gimnazija Varaždin (Krunoslav Burek). Kod osnovaca, uz puno manju međusobnu bodovnu razliku, poredak je bio sljedeći: OŠ Sidonije Rubido Erdödy (vjeroučitelj Mario Trninić), OŠ »Sućidar« Split (don Ivan Ćotić), OŠ »Zmijavci« (Ante Kujundžić), OŠ »Luka« Sesvete (s. Ksenija Danijela Topolovec) i OŠ »Trnovec«, Trnovec Bartolovečki (Ljiljana Mišak).

Zahvaljujući besprijekornom »stopostotnom« znanju, poredak je ostao doslovce isti i tako je biskupija-domaćin radosti zbog domaćinstva pridodala još i tu da je prvi put u osnovnoškolskoj konkurenciji pobijedila ekipa Bjelovarsko-križevačke biskupije, OŠ »Gornja Rijeka«, koju su činile: Ana Kos, Tanja Nakani, Katarina Sokač i Sabina Srbljinović. Kod srednjoškolaca novi pobjednik bio je »stari« - ekipa Hvar, kojoj je to treća uzastopna državna titula na Vjeronaučnoj olimpijadi. Ipak, lica natjecateljica su bila (dijelom) nova: Marija Pia Kovačević, Marina Petričević, Anna i Marija Tomičić.

Na tim, pobjedničkim licima bila je i najveća radost tijekom dodjele medalja i priznanja, iznova na pozornici Hrvatskoga doma, gdje su srednjoškolski prvaci primili nagrade iz ruku vladike Kekića, a osnovnoškolski od biskupa Huzjaka. Ne puno manja radost dočekala je i sve članove tri prvoplasirane ekipe u obje konkurencije, koje je biskup Huzjak uime HBK-a dodatno obradovao najavom lipanjskoga nagradnog putovanja u Slovačku, Mađarsku i Ukrajinu, gdje će također pohoditi grkokatoličku braću.

I svi drugi sudionici vjeronaučnog natjecanja dobili su prigodne nagrade domaćina i uredništva Glasa-Koncila Maka, koje je tradicionalno podijelilo i lijepe staklene plakete pobjednicima i svima zaslužnima za održavanje vjeronaučnog natjecanja, koje je i puno više od toga. S tom idejom i iskrenom dobrodošlicom biskup Huzjak još je, završno, u svojoj bjelovarskoj katedrali sv. Terezije Avilske dočekao sve koji su imali vremena vidjeti i samo sjedište biskupije u koju su došli, ne kao obični turisti, već kao istinski pronositelji svjetla znanja i vjerničkog zajedništva.

Vojmil Žic