Održana državna natjecanja iz vjeronauka za srednje i osnovne škole - Hvar

Spajajte vjeru, Majku Božju, ljubav s naporom i radom

 

Premda je sve bilo iznimno vrijedno, treba posebno spomenuti projekte koje su natjecatelji izradili na temelju svoga istraživanja literature, obilaska mjesta, susreta i razgovora i susreta o marijanskim svetištima i pobožnosti.

Nedjeljko Pintarić

Srednjoškolci iz Hvara obranili su prošlogodišnji naslov pobjednika na državnom natjecanju iz vjeronauka učenika srednjih škola, a učenici Osnovne škole »Sućidar« iz Splita četvrti su put zaredom pobijedili među osnovnoškolcima - kratak je sažetak ovogodišnje vjeronaučne olimpijade koja je prvi put održana u Hvarskoj biskupiji, u gradu Hvaru od 23. do 25. ožujka. S temom »Marija - Isusova i naša Majka« susrelo se tijekom više natjecateljskih razina više od 7.000 učenika, ali je u Hvar došlo 128 natjecatelja te 32 njihova voditelja iz petnaest srednjih te sedamnaest osnovnih škola iz svih hrvatskih (nad)biskupija.

»Cviće hrvatske, dobro došli!«

Cvijet molitve, znanja, igre i prijateljstva započeo je rasti već na katamaranu iz Splita prema Hvaru, kad su počela prva upoznavanja. Cvjetati je započeo na otvorenju natjecanja kada je hvarski biskup Slobodan Štambuk u hotelu »Amfora«, gdje su natjecatelji bili smješteni, uskliknuo: »Gospe moja, kako je ovo lipo kad u proljeće ima toliko cvića u ovoj dvorani. Pozdravljam vas, cviće hrvatske, dobro došli! Pozdravljam vas koji dođoste s raznih strana želeći vam radost proljeća.« Pozdravio je sve nazočne u ime svih svećenika Hvarske biskupije, osobito don Milija Plenkovića, voditelja Katehetskog ureda, te don Pave Gospodnetića, člana Hvarske biskupije u Državnom povjerenstvu za natjecanje iz vjeronauka, i brojnih domaćih suradnika koji su dali svoj doprinos u pripremi natjecanja. Pozdravima se pridružio i ravnatelj državne Agencije za odgoj i obrazovanje Vinko Filipović rekavši da je fasciniran činjenicom koju je uvidio tijekom posljednjih šest godina njegova sudjelovanja na vjeronaučnim natjecanjima, kako su sudionici toga natjecanja ne samo najbolji u znanju nego i u odgoju jer nijednom nije bilo nikakve pritužbe. Zahvalio je vjeroučiteljima i vjeroučiteljicama bez čijeg rada ne bi bio dovoljan trud i talent natjecatelja.

Večernji kulturno-duhovni program vodila je Jasmina Žiljak, a u programu su sudjelovali dječji zbor OŠ »Hvar«, koji je otplesao »forske tonce«, bend mladih »Stvoreni za nebo« iz Hvara s don Pavom Gospodnetićem, koji je zapjevao pjesmu »Kao Marija«, te klapa »Galešnik«, koja nije štedjela svojih glasova. Otvorenju je bio nazočan i dožupan Visko Haladić, gradonačelnika Pjerina Bebića zastupao je Zoran Domančić, a bili su nazočni i drugi predstavnici javnoga i kulturnog života otoka Hvara. Predsjednica Državnog povjerenstva za natjecanje iz vjeronauka prof. dr. Valentina Mandarić pozdravila je također nazočne ohrabrivši ih za druženje i natjecanje. Hvarske domaćice i majke ispekle su kolače te je »slatkog od slatkoga« bilo napretek.

LOGO Olimpijada 01

Popnite se na svoj životni Mount Everest

Drugo dana boravka u Hvaru, u četvrtak 24. ožujka, u prostorijama Osnovne škole »Hvar« sve sudionike vjeronaučne olimpijade, koju već desetak godina zajedno organiziraju Agencija za odgoj i obrazovanje, Nacionalni katehetski ured Hrvatske biskupske konferencije i Glas Koncila, pozdravio je u velikoj sportskoj dvorani prije pismenog dijela natjecanje ravnatelj škole mr. Duško Kovačić opisavši ukratko povijest te otočke škole, izgrađene 1939. godine.

Nakon pismenog dijela natjecanja, koje su neke ekipe riješile u rekordnom vremenu, nastavljen je kulturno-edukativni program tijekom kojeg su natjecatelji obišli znamenitosti grada Hvara. Ekipni dio natjecanja nastavljen je poslije ručka s predstavljanjem projekata o marijanskoj pobožnosti, tijekom kojeg su učenici uz pomoć računalnih programa riječju i slikom prikazali rezultate svojih istraživanja.

Misno slavlje u hvarskoj katedrali sv. Stjepana pape predvodio je biskup Štambuk koji je s vrlo živom i dijaloškom propovijedi zainteresirao mlade. »Želio bih da se u svojem životu popnete na svoj životni Mount Everest. Da ne posustajete, da spajate vjeru, Majku Božju, ljubav, zajedno s naporom i radom. I tada će od vas nešto velikoga biti«, kazao je mons. Štambuk ispreplevši u propovijedi njemačku poslovicu: »Glavna je stvar da glavna stvar ostane uvijek glavna stvar.«

Nakon »Milijunaka«, zbroj osvojenih bodova pokazao je da su Srednja škola »Hvar« sa 145 osvojena boda i Osnovna škola »Sućidar« iz Splita sa 142 boda pobjednici, druga mjesta osvojile su III. gimnazija iz Zagreba i OŠ »Luka« iz Zagreba, a treća Turističko-ugostiteljska škola iz Šibenika te OŠ »Hvar« iz Hvara.

Priznanja i darove nagrađenima uručili su direktor Glasa Koncila Nedjeljko Pintarić, Tomislav Tomasić iz Agencije za odgoj i obrazovanje, te prvoplasiranim pobjednicima biskup Štambuk, koji nije krio zadovoljstvo što su na pobjedničkim prijestoljima čak dvije ekipe iz njegove biskupije. Uime domaćina, tople riječi zahvale na sudjelovanju i organizaciji izrekao je predstojnik Plenković. »Hvala na ljepoti koju pronosite i kojom ste uljepšali ovih dana grad Hvar«, rekao je Plenković istaknuvši zajedništvo koje je pokrenulo hvarsku župu, brojne pojedine i gradske institucije u zajedničkom cilju - što boljoj organiziranosti vjeronaučne olimpijade.

Bogatstvo u projektima

Premda je sve bilo iznimno vrijedno, treba posebno spomenuti projekte koje su natjecatelji izradili na temelju svoga istraživanja literature, obilaska mjesta, razgovora i susreta o marijanskim svetištima i pobožnosti. Osnovna škola A. G. Matoša iz Vinkovaca obradila je jedno od četiri najveća slavonska marijanska svetišta - Gospe Ilačke u Ilači. O benediktinskom samostanu i crkvi sv. Marije u Zadru istraživale su učenice OŠ »Smiljevac«. Svetište Majke Božje od Krasna pohodili su učenici OŠ »Karlobag«. Štovanje čudotvorne slike Gospe od sela u Dolu na Hvaru proučile su učenice OŠ »Hvar«. U njima najbliže marijansko svetište Majke Božje Bistričke hodočastili su učenici OŠ »Luka« iz Sesveta. Ljubav imotskih vjernika prema Gospi na temelju pučkih pobožnosti u projektu su ujedinili učenici OŠ »Zmijavci«. Trsatsko svetište, »Hrvatski Nazaret«, u prezentaciji su složile učenice OŠ »Zamet« iz Rijeke. Svetište Gospe Voćinske, u kojem se tradicionalno održava i dječje hodočašće, posložile su učenice Osnovne škole iz Velike. Gospu Čarskog polja, kojoj je desetljećima hodočastio i spomenuti glavni urednik Maloga koncila don Luka Depolo, prikazali su učenici OŠ »Vela Luka«. Sveti Salvadur - svetište Majke Božje os Svetoga Spasa - bio je cilj učenika Osnovne škole Cresa. Svetište čudotvorne Gospe Sinjske istražili su učenici Osnovne škole iz Obrovca Sinjskog. Jedno od najmlađih biskupijskih marijanskih svetišta, Novu Rača u Bjelovarsko-križevačkoj biskupiji, istražile su učenice iz OŠ »Bisag«. Tijekom povijesti više puta stradavanu, a u Domovinskom ratu teško oštećenu i razrušenu crkvu Blažene Djevice Marije u Gorama, obradile su učenice Osnovne škole u Petrinji. Beramsko svetište Blažene Djevice Marije na Škriljinah predstavile su učenice Osnovne škole iz Žminja. Svetište Gospe od Otoka u Solinu, u kojem je papa Ivan Pavao II. pjevao s hrvatskom mladeži »Zdravo Djevo«, u prezentaciji su predstavili učenici OŠ »Sućidar« iz Splita. Za svetište Gospe Vrpoljačke odlučili su se učenice OŠ »Vrpolje«, jer i sami pripadaju toj župi. Privrženost Marijinih štovatelja i njezin utjecaj na duhovni i kulturni život Močila i koprivničkog kraja obradile su učenice OŠ braće Radića iz Koprivnice.

Učenici Prve gimnazije Varaždin izabrali su tri, po njihovom mišljenju najzanimljivije i najvažnije marijanske crkve u svojoj biskupiji: crkvu Bezgrešnog začeća BDM u Lepoglavi, crkvu Kraljice svete krunice u Remetincu i crkvu Majke Božje Snježne u Trnovcu. Učenici Isusovačke klasične gimnazije u Osijeku za temu projekta izabrali su molitvenu marijansku zajednicu iz njihova grada - »Totus tuus«. Učenici Gimnazije u Puli istražili su pulsku katedrale te crkve i kapele u okolici Pule, a značenje čašćenja Gospe od Zečeva učenici Srednje škole »Biograd na Moru«. Majku od Utočišta u Voćinu predstavili su učenici Katoličke klasične gimnazije Virovitica. »Gospin Hvar« - s više od sedam sakralnih objekata ali i djelovanje više marijanskih bratovština, prikazali su učenici SŠ »Hvar«. Učenice Turističko-ugostiteljske škole »Šibenik« osvrnule su se na desetak Marijinih crkava, od Gospe od Tarca do Marijina kipa kod Skradina na Krki, uz autocestu Zagreb-Split. Ogulinsku crkvu Gospe od čudesa obradili su učenici Gimnazije Bernardina Frankopana iz Ogulina. Učenice Gimnazije Andrije Mohorovića iz Rijeke obradile su crkve posvećene Mariji u Riječkoj nadbiskupiji. »Župnu crkvu Marije Majke Crkve u Trnovčici obradili su učenici III. gimnazije iz Zagreba. »Hrvatski Lurd« - svetište Gospe Lurdske u Verpicu, prikazali su učenici III. gimnazije iz Splita. Kapelu Navještenja Blažene Djevice Marije - »Annunziatu« u Malom Lošinju istražili su učenici Srednje škole iz Malog Lošinja. Učenici Biskupijske klasične gimnazije Ruđera Boškovića zaključili su u svom istraživanju da u Dubrovačkoj biskupiji postoji 120 crkava, crkvica i kapelica posvećenih Gospi. Marijansko pučko pjesništvo zelinskoga kraja obradile su učenice Srednje škole iz Svetog Ivana Zeline. Jedanaest marijanskih župnih crkava Sisačke biskupije istražili su učenici Srednje škole iz Hrvatske Kostajnice.

S novim iskustvima, sudionici vjeronaučne olimpijade su prije ukrcavanja na trajekt prema Splitu obišli Jeslu, Vrbosku i Stari Grad, nadopunivši tako brojne informacije i dojmove s otoka i grada Hvara, koji je već stoljećima ne samo svjetionik mornarima nego i svjetionike vjere u onu ženu i majku - Bogorodicu - koju mornari oduvijek nazivaju »Zvijezda mora«.


Hvar 1m  Hvar 1m  Hvar 1m  Hvar 1m

Hvar 1m  Hvar 1m  Hvar 1m  Hvar 1m

Hvar 1m  Hvar 1m