Natjecanje iz vjeronauka - Posebne upute

Natjecanje iz vjeronauka – vjeronaučna olimpijada učenika osnovnih i srednjih škola

Organizatori

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa,
Agencija za odgoj i obrazovanje,
Nacionalni katehetski ured Hrvatske biskupske konferencije i
Glas Koncila

Sjedište i adresa državnoga povjerenstva

Nacionalni katehetski ured Hrvatske biskupske konferencije
Kaptol 18, 10 000 Zagreb

Tajnik državnoga povjerenstva

Tomislav Tomasić, prof., viši savjetnik
Agencija za odgoj i obrazovanje, Podružnica Rijeka, Trpimirova 6, 51 000 Rijeka
telefon: 051/352-070; telefaks: 051/335-182; e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Vremenik natjecanja

Školsko: 28. (petak) siječnja 2011. u 13 sati.
Županijsko/međužupanijsko–nad/biskupijsko: 18. (petak) veljače 2011. u 10 sati.
Državno: 23.–25. (srijeda–petak) ožujka 2011.

Tema i građa natjecanja

Tema natjecanja: Marija - Isusova i naša majka.
Građa za Natjecanje iz vjeronauka - vjeronaučnu olimpijadu bit će objavljena na web stranicama Nacionalnog katehetskog ureda Hrvatske biskupske konferencije, Glasa Koncila i Agencije za odgoj i obrazovanje.

Natjecatelji

Na Natjecanju iz vjeronauka – vjeronaučnoj olimpijadi učenika osnovnih škola natjecati se mogu učenici petog, šestog, sedmog i osmog razreda.
Na Natjecanju iz vjeronauka – vjeronaučnoj olimpijadi učenika srednjih škola natjecati se mogu učenici prvog, drugog, trećeg i četvrtog razreda.

Razine i kategorije natjecanja

Natjecanje iz vjeronauka – vjeronaučna olimpijada učenika osnovnih i srednjih škola provodi se na školskoj, županijskoj/međužupanijskoj – nad/biskupijskoj i državnoj razini u kategoriji učenika osnovnih škola i kategoriji učenika srednjih škola.

a) školsko natjecanje

Školsko natjecanje može biti pojedinačno, što znači da se od svih učenika koji se prijave nakon provedenog školskog natjecanja može složiti jedna ekipa od četiri učenika ili ekipno, tj. da se već unaprijed mogu složiti ekipe koje će se međusobno natjecati.

Zadatke za školsko natjecanje priprema Državno povjerenstvo koje svakom Katehetskom uredu dostavlja jedan primjerak zadataka s rješenjima, obavijesti i upute za organiziranje i provedbu natjecanja. Katehetski ured pojedine nad/biskupije dužan je dostaviti školskom povjerenstvu nekoliko dana prije natjecanja jedan primjerak zadataka s rješenjima, obavijesti i upute za organiziranje i provedbu natjecanja. Školsko povjerenstvo treba umnožiti zadatke u potrebnom broju te ih zapečatiti prije natjecanja. Školsko natjecanje provodi se prema uputama Državnoga povjerenstva. Natjecanja se održavaju istovremeno u svim školama.

Nakon provedenog školskog natjecanja škola ima pravo na jednu ekipu koja ide dalje na županijsko/međužupanijsko – nad/biskupijsko natjecanje.

Do 20. prosinca 2010. Katehetski uredi trebaju prijaviti broj ekipa po školama u Nacionalni katehetski ured Hrvatske biskupske konferencije kako bi se dobio potreban broj za tisak diploma, pohvalnica i zahvalnica koje će biti poslane na Katehetske urede.

Napomena

Posebnim dopuštenjem ravnatelja Agencije za odgoj i obrazovanje veće nad/biskupije, koje za to imaju potrebu, mogu nakon školskog natjecanja organizirati i dodatno među-školsko natjecanje. U tom slučaju školska natjecanja moraju se održati najkasnije do 21. siječnja 2011., dok će se među-školsko natjecanje održati 28. siječnja 2011. u 13,00 sati. U slučaju takvog dodatnog natjecanja školsko povjerenstvo samostalno sastavlja testove, priprema i provodi školsko natjecanje, a Državno povjerenstvo sastavlja testove i dostavlja upute preko Katehetskih ureda za među-školsko natjecanje.

b) županijsko/međužupanijsko – nad/biskupijsko natjecanje

Ovu razinu natjecanje organizira Županijsko povjerenstvo u suradnji s Katehetskim uredom pojedine nad/biskupije. Na ovu razinu natjecanja dolaze ekipe koje su ostvarile najbolje rezultate na školskim (ili među-školskim) natjecanjima. Zadatke za natjecanje priprema Državno povjerenstvo koje svakom Katehetskom uredu dostavlja jedan primjerak zadataka s rješenjima, obavijesti i upute za organiziranje i provedbu natjecanja. Katehetski ured pojedine nad/biskupije dužan je dostaviti Županijskom povjerenstvu nekoliko dana prije natjecanja jedan primjerak zadataka s rješenjima, obavijesti i upute za organiziranje i provedbu natjecanja. Županijsko povjerenstvo treba umnožiti zadatke u potrebnom broju te ih zapečatiti prije natjecanja. Priprema i samo natjecanje provodi se prema uputama Državnoga povjerenstva. Natjecanja se održavaju istovremeno u svim nad/biskupijama (županijama).

Nakon održanog natjecanja Županijska povjerenstva dužna su Državnom povjerenstvu dostaviti izvješća s potpunom ljestvicom poretka.

c) državno natjecanje

Državno povjerenstvo sastavlja zadatke za državno natjecanje, organizira ga i provodi. Na državnu razinu natjecanja pozivaju se učenici koje potvrdi državno povjerenstvo prema rezultatima postignutim na županijskoj/međužupanijskoj – nad/biskupijskoj razini natjecanja.

Uvažavajući kriterij izvrsnosti (uz ekipe predstavnike nad/biskupija) na državnom natjecanju učenika osnovnih i srednjih škola sudjeluje i 5 ekipa s najvećim brojem osvojenih bodova na županijskoj/međužupanijskoj – nad/biskupijskoj razini iz Republike Hrvatske ukoliko se nisu uspjele plasirati na državno natjecanje prema kriteriju predstavnika nad/biskupija.

Državno povjerenstvo uputit će pozive učenicima koji su stekli pravo sudjelovanja na adrese njihovih škola, a ravnatelj škole je dužan, ispunjavanjem prijave za državno natjecanje, prijaviti dolazak ekipe zajedno s mentorom na državno natjecanje na adresu koja će biti naznačena u pozivu.

Učenici koji na natjecanju osvoje prva tri mjesta dobivaju priznanja, ostali sudionici natjecanja dobivaju pohvalnice, a mentori i organizatori zahvalnice.

Žalbeni postupak

Nakon pregleda svih zadataka sastavlja se privremena ljestvica poretka po zaporkama koja se obznanjuje na oglasnoj ploči. Natjecateljima i njihovim mentorima dopušten je uvid u zadatke u nazočnosti člana povjerenstva. Ako učenik smatra da njegovi zadaci nisu korektno vrednovani, može podnijeti žalbu u pisanom obliku povjerenstvu u roku od 30 minuta od objave privremene ljestvice poretka. Na školskom i županijskom natjecanju prigovor se rješava odmah, a na državnome natjecanju Državno je povjerenstvo dužno riješiti prigovor prije završnog dijela natjecanja i njegova je odluka konačna. 

ČLANOVI DRŽAVNOGA POVJERENSTVA NATJECANJA IZ VJERONAUKA – VJERONAUČNA OLIMPIJADA

1.Tomislav Tomasić, prof., Agencija za odgoj i obrazovanje, Podružnica Rijeka, Trpimirova 6, Rijeka, tajnik
2.dr. sc. Valentina Mandarić, Ured za vjeronauk u školi Zagrebačke nadbiskupije, Kaptol 31, Zagreb, predsjednica
3.Gordana Barudžija, dipl. teolog., Agencija za odgoj i obrazovanje, Donje Svetice 38, Zagreb
4.Emilija Dodig, prof., Osnovna škola I. G. Kovačić, Badalićeva 8, Slavonski Brod
5.Martina Filipović, prof., Osnovna škola Eugena Kvaternika, Školska 25, Velika Gorica
6.Pavao Gospodnetić, dipl. teolog, Srednja škola Hvar, Križa bb, Hvar
7.Dajna Jogan, prof., Osnovna škola Vladimir Gortan, Prilaz Vladimira Gortana 2, Rijeka
8.Marica Labor, dipl. teolog, Prometno-tehnička škola Šibenik, Put Gimnazije 64, Šibenik
9.Zvonimir Lončar, dipl. teolog, Rudarska i kemijska škola Varaždin, Hallerova aleja 3, Varaždin
10.Marija Lukšić, prof., Katehetski ured Zadarske nadbiskupije, Jurja Biankinija 2, Zadar
11.Sabina Marunčić, prof., Agencija za odgoj i obrazovanje, Podružnica Split, Tolstojeva 32, Split
12.Anita Matković, dipl. teolog, Nacionalni katehetski ured Hrvatske biskupske konferencije, Kaptol 18, Zagreb
13.s. Karolina Manda Mićanović, prof., Osnovna škola Julija Kempfa, Dr. Franje Tuđmana 2, Požega
14.Ankica Mlinarić, dipl. teolog, Agencija za odgoj i obrazovanje, Podružnica Osijek, Strossmayerova 6/1, Osijek
15.Loreta Rabar, dipl. teolog, Gimnazija i strukovna škola Jurja Dobrile, Šetalište Pazinske gimnazije 11, Pazin
16.Ana Stipetić, dipl. teolog, Gimnazija Bernardina Frankopana, Struga 3, Ogulin
17.Jerko Šišić, teolog, Glas Koncila, Kaptol 8, Zagreb
18.s. Ana Marta Škorić, prof., Gimnazija Dubrovnik, Frana Supila 3, Dubrovnik
19.Mirjana Vučica, dipl. teolog, Zdravstvena škola Split, Vukovarska 44, Split

Napomena

Uporaba imenica (učenik, učitelj, nastavnik, voditelj) u tekstu podrazumijeva i osobe ženskog i muškog spola, dakle: učenice/učenike, učiteljice/učitelje, nastavnice/nastavnike, voditeljice/ voditelje.