Tražitelji smisla

ss u 1 trazitelji w 250

Vjeronaučni udžbenik za 1. razred srednje škole

Autori:
Viktorija Gadža,
Nikola Milanović,
Rudi Paloš,
Mirjana Vučica, 

Dušan Vuletić 

Izdavač: Hrvatska biskupska konferencija, Nacionalni katehetski ured

Nakladnik: Salesiana

Godina izdanja: 2011.

Format: 170 x 240 mm

ISBN: 978-953-205-071-4

Uvez: meki

Iz uvoda

Tražitelji smisla udžbenik je namijenjen učenicima prvih razreda svih srednjih škola koji su kao izborni predmet odabrali katolički vjeronauk. Sastoji se od dvadeset i tri teme, koje su rasporedene u pet cjelina. Osnovni tekst napisan je nešto većim slovima, a manje poznati pojmovi i dodatna tumačenja su u stupcima sa strane na blago obojenoj podlozi. Svaka tema završava s tri rubrike: Za rad i razmišljanje, Pitanja i zadaci i Sažetak.

Prvom tematskom cjelinom, U potrazi za smislom, žele se potaknuti pitanja o smislu čovjekova života, o složenosti ljudskog bića, te o patnji, dobru, zlu, životu i smrti. U njoj se tek otvaraju područja za dublje proučavanje u vjeronaučnoj nastavi tijekom srednje škole. U drugoj cjelini, Čovjek: religiozno biće, otkriva se religiozna dimenzija čovjeka. Kroz upoznavanje s nekim velikim religijama svijeta uočavaju se odgovori koje religije nude na temeljna čovjekova pitanja. Kako bismo bolje razumjeli vlastiti život i svijet u kojemu živimo, korisno je uočiti osnovna područja kojima se bave prirodoslovne znanosti i vjera. O tome govori treća cjelina, Tajna stvaranja: govor znanosti i govor vjere. Riječ je o dvama međusobno odvojenim i samostalnim područjima djelovanja čovjekova duha. Ispravno shvaćanje njihovih posebnosti i medusobne upućenosti jednoga na drugo omogućit će svakom čovjeku skladan razvoj i napredak.

Četvrta cjelina, Objava i Sveto pismo, poziv je na približavanje izvorima kršćanske vjere, u prvom redu Bibliji, svetoj knjizi koja sadtži Božju objavu. Da bi se razumjela njena poruka, potrebno je osnovno znanje o vremenu i okolnostima nastanka biblijskih tekstova, kao i o pojedinim autorima, jeziku i književnim vrstama. Vrhunac te poruke i sveukupne Božje objave je Isus iz Nazareta. On je povijesna osoba, a proučavanje njegova lika i života otkriva zašto ga kršćani priznaju i svojim Bogom. O tome govori peta cjelina, Isus Krist: Spasitelj. Udžbenik prati službeno prihvaćeni Program nastave katoličkog vjeronauka za srednje škole. Nadam se da će nastavnicima pomoći u izvodenju nastave, a učenicima biti poticaj za produbljivanje spoznaja i usvajanje kršćanskih vrednota.