Vjeronaučna olimpijada 2015. – Upute

download Preuzimanje uputa u pdf formatu

Natjecanje iz vjeronauka – vjeronaučna olimpijada učenika osnovnih i srednjih škola

Organizatori

 • Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta
 • Agencija za odgoj i obrazovanje
 • Nacionalni katehetski ured Hrvatske biskupske konferencije
 • Glas Koncila

 

Sjedište i adresa državnoga povjerenstva

 • Nacionalni katehetski ured Hrvatske biskupske konferencije
  Ksaverska cesta 12a, 10 000 Zagreb

Tajnik državnoga povjerenstva

Tomislav Tomasić, prof., viši savjetnik

Agencija za odgoj i obrazovanje, Podružnica Rijeka, Trpimirova 6, 51 000 Rijeka

telefon: 051/352-070; telefaks: 051/335-182; e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Vremenik natjecanja

Školsko: 23. siječnja 2015. u 13.00 sati

Županijsko-nad/biskupijsko: 19. veljače 2015. u 10.00 sati

Državno: 8. – 10. travnja 2015.

Tema i građa natjecanja

Tema natjecanja: Drugi vatikanski sabor

Građa za Natjecanje iz vjeronauka - vjeronaučnu olimpijadu objavljuje se na web stranicama Agencije za odgoj i obrazovanje, Nacionalnog katehetskog ureda Hrvatske biskupske konferencije i Glasa Koncila.

Natjecatelji

 • Na Natjecanju iz vjeronaukavjeronaučnoj olimpijadi učenika osnovnih škola natjecati se mogu učenici petih, šestih, sedmih i osmih razreda.
 • Na Natjecanju iz vjeronaukavjeronaučnoj olimpijadi učenika srednjih škola natjecati se mogu učenici svih razreda.

Cilj i zadaće natjecanja

Natjecanje iz vjeronauka – vjeronaučna olimpijada ima cilj potaknuti intelektualni razvoj (znanja, vještina, sposobnosti i kreativnosti), osobni razvoj (samopouzdanja, moralnosti i odgovornosti) i socijalni razvoj (socijalne interakcije, življenje i svjedočenje eklezijalnog zajedništva) učenika.

Cilj natjecanja učenici i njihovi mentori će ostvariti kroz sljedeće zadaće:

 1. pokazati znanje i razumijevanje u poznavanju sadržaja natjecanja,
 2. primijeniti kreativnost, vještine i sposobnosti u rješavanju postavljenih zadataka,
 3. zastupati i svjedočiti kulturno, etično, moralno i odgovorno ponašanje i djelovanje,
 4. razvijati stav poštivanja drugoga kroz kvalitetnu međusobnu komunikaciju,
 5. poduprijeti kvalitetnu socijalnu interakciju kroz svjedočenje eklezijalnog zajedništva,
 6. poticati radost zajedništva kroz razne oblike druženja i zabave,
 7. aktivno sudjelovati u svim dijelovima programa natjecanja.

Razine i kategorije natjecanja

Natjecanje iz vjeronauka – vjeronaučna olimpijada učenika osnovnih i srednjih škola provodi se na školskoj, županijskojnad/biskupijskoj i državnoj razini u kategoriji učenika osnovnih i srednjih škola.

a) školsko natjecanje

Školsko natjecanje može biti pojedinačno, što znači da se od svih učenika koji se prijave nakon provedenog školskog natjecanja može složiti jedna ekipa od četiri učenika ili ekipno, to jest da se već unaprijed mogu složiti ekipe koje će se međusobno natjecati.

Zadatke za školsko natjecanje priprema Državno povjerenstvo koje svakom Katehetskom uredu dostavlja jedan primjerak testa s rješenjem, obavijesti i upute za organiziranje i provedbu natjecanja. Katehetski ured pojedine nad/biskupije dužan je dostaviti školskom povjerenstvu nekoliko dana prije natjecanja jedan primjerak testa s rješenjem, obavijesti i upute za organiziranje i provedbu natjecanja. Školsko povjerenstvo treba umnožiti test u potrebnom broju te ih zapečatiti prije natjecanja. Priprema i samo natjecanje provodi se prema uputama Državnog povjerenstva. Natjecanja se održavaju istovremeno u svim školama.

Nakon provedenog školskog natjecanja škola ima pravo na jednu ekipu koja ide dalje na županijskonad/biskupijsko natjecanje.

Do 19. prosinca 2014. Katehetski uredi trebaju prijaviti broj ekipa za županijsko-nad/biskupijsko natjecanje u Nacionalni katehetski ured Hrvatske biskupske konferencije radi tiskanja diploma, pohvalnica i zahvalnica koje će biti poslane na Katehetske urede.

Napomena

Veće nad/biskupije, koje za to imaju potrebu, mogu nakon školskog natjecanja organizirati i dodatno među-školsko natjecanje. U tom slučaju školska natjecanja moraju se održati najkasnije do 20. siječnja 2015., dok će se među-školsko natjecanje održati 23. siječnja 2015. U slučaju takvog dodatnog natjecanja školsko povjerenstvo samostalno sastavlja testove, priprema i provodi školsko natjecanje, a Državno povjerenstvo sastavlja testove i dostavlja upute preko Katehetskih ureda za među-školsko natjecanje.

b) županijsko–nad/biskupijsko natjecanje

Županijsku-nad/biskupijsku razinu natjecanje organizira Županijsko povjerenstvo u suradnji s Katehetskim uredom pojedine nad/biskupije. Na ovu razinu natjecanja dolaze ekipe koje su ostvarile najbolje rezultate na školskim (ili među-školskim) natjecanjima. Test i zadatke za natjecanje priprema Državno povjerenstvo koje svakom Katehetskom uredu dostavlja jedan primjerak testa i zadataka s rješenjima, obavijesti i upute za organiziranje i provedbu natjecanja. Katehetski ured pojedine nad/biskupije dužan je dostaviti Županijskom povjerenstvu nekoliko dana prije natjecanja jedan primjerak testa i zadataka s rješenjima, obavijesti i upute za organiziranje i provedbu natjecanja. Županijsko povjerenstvo treba umnožiti test i zadatke u potrebnom broju te ih zapečatiti prije natjecanja. Natjecanje se provodi prema uputama Državnoga povjerenstva. Natjecanja se održavaju istovremeno u svim nad/biskupijama (županijama).

Nakon održanog natjecanja Županijska povjerenstva su dužna Državnom povjerenstvu dostaviti izvješća s ljestvicom poretka i popunjenu Tablicu za unos u bazu podataka natjecanja i smotri u 2015. godini.

c) državno natjecanje

Državno povjerenstvo sastavlja testove i zadatke za državno natjecanje, organizira ga i provodi. Na državnu razinu natjecanja pozivaju se učenici koje potvrdi Državno povjerenstvo prema rezultatima postignutim na županijskoj–nad/biskupijskoj razini natjecanja.

Uvažavajući kriterij izvrsnosti pravo sudjelovanja na državnom natjecanju ostvaruje i 5 ekipa u kategoriji osnovnih i srednjih škola s najvećim brojem osvojenih bodova u Republici Hrvatskoj, pod uvjetom da za te ekipe troškove sudjelovanja na državnome natjecanju snosi nad/biskupija iz koje ekipa dolazi.

Učenici koji na natjecanju osvoje prva tri mjesta dobivaju priznanja, ostali sudionici natjecanja dobivaju pohvalnice, a mentori i organizatori zahvalnice.

Žalbeni postupak

Nakon pregleda testova i zadataka sastavlja se privremena ljestvica poretka koja se obznanjuje na oglasnoj ploči. Natjecateljima i njihovim mentorima dopušten je uvid u zadatke u nazočnosti člana povjerenstva. Ako učenik smatra da njegovi zadaci nisu korektno vrednovani može podnijeti žalbu u pisanom obliku Povjerenstvu u roku od 30 minuta od objave privremene ljestvice poretka. Na školskom natjecanju žalbu rješava Školsko povjerenstvo, na županijskom natjecanju žalbu rješava Županijsko povjerenstvo, na državnome natjecanju žalbu rješava Državno povjerenstvo prije završnog dijela natjecanja i njegova je odluka konačna.

ČLANOVI DRŽAVNOGA POVJERENSTVA NATJECANJE IZ VJERONAUKA – VJERONAUČNA OLIMPIJADA

 

 1. Dalibor Adžić, prof., Agencija za odgoj i obrazovanje, Podružnica Osijek
 2. Ružica Anušić, prof., OŠ Stjepana Radića, Bibinje
 3. mr. sc. Gordana Barudžija, Agencija za odgoj i obrazovanje, Zagreb
 4. Gordana Brkanac, prof., OŠ Sunja, Sunja
 5. Emilija Dodig, prof., OŠ Ivan Goran Kovačić, Slavonski Brod
 6. Maja Dumančić, prof., OŠ Vis, Vis
 7. Simona Gavrić, prof., OŠ Lapad, Dubrovnik
 8. Martina Križan, prof., OŠ Veliko Trojstvo, Veliko Trojstvo
 9. Zvonimir Lončar, dipl. teolog, Graditeljska, prirodoslovna i rudarska škola, Varaždin
 10. Sabina Marunčić, prof., Agencija za odgoj i obrazovanje, Podružnica Split
 11. Manda s. Karolina Mićanović, prof., OŠ ''Dobriša Cesarić'', Požega
 12. Nikola Milanović, dipl. teolog, Obrtna tehnička škola, Split
 13. Ankica Mlinarić, dipl. teolog, Agencija za odgoj i obrazovanje, Podružnica Osijek
 14. Nela Peteh, prof., OŠ "Vladimir Gortan", Žminj
 15. Vlatka Plazzeriano, dipl. teolog, Glas Koncila, Zagreb
 16. Šimun Radnić, prof., OŠ Fausta Vrančića, Šibenik
 17. Ana Stipetić, dipl. teolog, Gimnazija Bernardina Frankopana, Ogulin
 18. Tomislav Tomasić, prof., Agencija za odgoj i obrazovanje, Podružnica Rijeka
 19. Ines Turković, mag. theol., Medicinska škola u Rijeci, Rijeka
 20. Anita Vranić, dipl. teolog, Nacionalni katehetski ured HBK, Zagreb
 21. Anita Vuković, prof., OŠ Bukovac, Zagreb