Pobjednici biskupijskih natjecanja vjeronaučne olimpijade

Poznati pobjednici biskupijskih natjecanja vjeronaučne olimpijade

Uz svetog Dominika do Grada Dubrovnika

Malo tko nije čuo za olimpijsko geslo „Brže, jače, više!“. Manje ih je koji znaju da je to geslo smislio francuski dominikanac Henri Didon, zauzet u oživljavanju olimpijskih igara. Među onima koji će to od ove školske godine pamtiti našlo se gotovo 4.000 osnovnoškolaca i srednjoškolaca, koji su se uključili u Vjeronaučnu olimpijadu, školsko natjecanje iz Vjeronauka čija je ovogodišnja tema „Sveti Dominik i Red propovjednika“, u znak nadolazeće 800. obljetnice nastanka dominikanaca.

Kao i među sportašima, i tu će tek najizvrsniji – po 15 četveročlanih ekipa u obje konkurencije - stići do konačnog cilja, državne završnice „olimpijade“, za koju su se izborili na (nad)biskupijskim natjecanjima održanima istoga dana i sata, 19. veljače, širom Hrvatske. Pripremajući se po građi koju su za njih priredili dominikanci i katehetkinja Ana Buljat te rješavajući pisane testove i druge „olimpijske discipline“ („Tombola“ i „Mili-junak“) koje su osmislili vrijedni članovi Državnog povjerenstva na čelu s dr. s. Valentinom Mandarić, đaci su iskazali briljantno znanje. Najbolji će tako uz svetog Dominika do Dubrovnika, gdje ih od 4. do 6 travnja uz domaćine iz Dubrovačke biskupije očekuju suorganizatori završnice, Nacionalni katehetski ured HBK, Agencija za odgoj i obrazovanje te Glas Koncila - Mali koncil, iz čijeg je istoimenog druženja izniklo današnje školsko natjecanje.

13OlimpijadaZadar1

S nadbiskupom u školskoj klupi

Zagrebačka nadbiskupija, startala je s najviše ekipa, 127 osnovnoškolskih i 46 srednjoškolskih, a do završnice u Nadbiskupskom pastoralnom institutu stiglo je 8 ekipa u mlađoj i 6 u starijoj konkurenciji. Pobjednike, OŠ Dragutin Tadijanović iz Zagreba (mentor Plamenko Nosić) i SŠ Sesvete (mentorica Daria Brnčić Mimica), proglasio je pomoćni biskup mons. Ivan Šaško, a natjecateljima se obratio i dominikanac fr. Slavko Slišković. Uz program obilaska riznice zagrebačke katedrale, osobit dar za tri prvoplasirane ekipe – nagrađene i jednotjednim ljetovanjem na Malom Lošinju – bile su reprodukcije oltarne slike s prikazom bl. Augustina Kažotića, dominikanca koji je bio zagrebački biskup u 14. stoljeću.

Natjecatelji završnice Splitsko-makarske nadbiskupije, okupili su se u OŠ kneza Mislava u Kaštel Sućurcu, gdje ih je uz brojne uvažene domaćine pozdravio nadbiskup mons. Marin Barišić. Uz osmišljen kulturno duhovni program, sudionici su nakon pisanja testova obišli Solin i starokršćanske Manastirine. Kad je riječ o pobjednicima, među osnovcima „ništa novo“: šestu godinu zaredom pobijedila je OŠ Sućidar, s već legendarnim don Ivanom Ćotićem. Njegovim stopama ide i s. Petra Šakić, voditeljica ekipe Nadbiskupijske klasične gimnazije „Don Frane Bulić“ iz Splita, uvjerljivih pobjednika među srednjoškolcima. Uz nagrade za sve, osobitost su bile pojedinačne nagrade za 30 učenika koji su pismeni riješili točnošću višom od 95%.

Na istom mjestu natjecanje su održali i vjeroučenici Hvarske biskupije, a svoju će biskupiju u završnici predstavljati OŠ Komiža (mentorica Danijela Marunica) i SŠ Hvar (mentor Ljubomir Ladan), prošlogodišnji pobjednici.

Na natjecanju Riječke nadbiskupije sudionike su na Trsatu pozdravili brojni uglednici te riječki nadbiskup mons. Ivan Devčić. U pauzi natjecanja, koje je ponovilo prošlogodišnje pobjednike - OŠ Srdoči iz Rijeke (mentor Boris Barbarić) i Prvu riječku hrvatsku gimnaziju (mentor Miroslav Radić) - članovi Frame priredili su edukativni program, a oduševljeno je bilo prihvaćeno pristupačno predstavljanje mladih dominikanaca iz Zagreba. Uz prigodne nagrade za sve, pobjednici su dobili i vikend boravak u Driveniku, u organizaciji katoličkih skauta.

U Zadarskoj nadbiskupiji natjecatelje je ohrabrio nadbiskup mons. Želimir Puljić tako što je s njima sjeo u školske klupe, dok ih je predstojnik katehetskog ureda don Gašpar Dodić podsjetio na bulu pape Honorija iz 1216. kojom je utemeljen Red propovjednika te na smirenu odvažnost kao prepoznatljivu crtu sv. Dominika. Slične su osobine imale i pobjedničke ekipe OŠ Šimuna Kožičića Benje iz Zadra (mentorica Daria Santini) te Klasične gimnazije Ivana Pavla II. Zadar, s don Rolandom Jelićem i s. Viktorijom Gadža.

Đakovačko-osječku nadbiskupiju na dubrovačkoj će završnici predstavljati OŠ Blaž Tadijanović iz Slavonskog Broda (mentorica Višnja Tunjić) i Isusovačka klasična gimnazija s pravom javnosti u Osijeku (p. Mislav Skelin). Na zajedničkom proglašenju pobjednika u Središnjoj nadbiskupijskoj i fakultetskoj knjižnici u Đakovu pomoćni biskup mons. Đuro Hranić svima je čestitao i uručio priznanja, a pobjednici su bili posebno sretni zbog nagradnog ljetovanja u Zatonu, odnosno putovanja u Taize za srednjoškolce.

Dokaz pozitivne aktivnosti

Na natjecanju Požeške biskupije okupilo se 19 srednjoškolskih te 10 najboljih (od 48) osnovnoškolskih ekipa, a na završnom dijelu u Dvorani sv. Terezije Avilske u Požegi svi su bili prigodno nagrađeni, posebice pobjednici: OŠ Vladimir Nazor iz Daruvara (mentorica Tihana Petković) te Katolička klasična gimnazija s pravom javnosti u Požegi (mentor vlč. Želimir Žuljević).

U Sisačkoj biskupiji uvod u natjecanje bila je molitva koju je predvodio biskup mons. Vlado Košić, a „olimpijcima“ se obratio i gradonačelnik Siska Dinko Pintarić. „Kartu“ do Dubrovnika izborile su ekipe OŠ Dragutina Tadijanovića iz Petrinje (mentorica s. Vesna Lagetar) te SŠ Viktorovac iz Siska (mentor Ivica Kovačić).

Prošlogodišnje domaćine državne završnice, Bjelovarsko-križevačku biskupiju, ove će godine u Dubrovniku predstavljati OŠ Ivanska (mentorica Mirjana Ožegović), te SŠ Dragutin Stražimir iz Sv. Ivana Zeline (mentorica Snježana Rukavina), čije je natjecanje otvorio biskup mons. Vjekoslav Huzjak.

Pastoralni centar te Graditeljska prirodoslovna i rudarska škola u Varaždinu bila su mjesta natjecanja za Varaždinsku biskupiju, čijim se sudionicima obratio biskup mons. Josip Mrzljak, istaknuvši kako se i na primjeru dominikanaca, reda osnovanog u srednjem vijeku, dokazuje da je Crkva i tada bila pozitivno aktivna u društvu. A „pobjednički najaktivnije“ bile su OŠ Hodošan s mentoricom Valerijom Štampar te iznova Prva gimnazija Varaždin s mentorom Krunoslavom Burekom.

U Porečko-pulskoj biskupiji, čije su natjecanje u Pazinskom kolegiju popratili ravnatelj kolegija dr. Alehandro Castillo Jimenez i gradonačelnik Pazina Renato Krulčić, ponovili su se prošlogodišnji pobjednici: OŠ Vladimir Gortan iz Žminja (mentorica Nela Peteh) i Gimnazija Pula (mentor Kazimir Berljavac).

Manje zla – kad se vjera upozna

U Krčkoj biskupiji riječi potpore natjecateljima uputio je biskup mons. Valter Župan, koji je naposljetku i čestitao najboljima - ekipama OŠ Ivana Rabljanina iz Raba (mentorica Nada Pereza Profaca) i SŠ Ambroz Haračić iz Maloga Lošinja, sa vlč. Josipom Vidasom.

Natjecateljima Gospićko-senjske biskupije u OŠ Luke Perkovića u Brinju obratio se i biskup mons. Mile Bogović, povezavši temu natjecanja s Godinom vjere, jer je i sv. Dominik vidio da mnoga zla u svijetu nastaju zbog slabog poznavanja vjere. Najbolje poznavanje građe pak, iskazale su OŠ Slunj (mentorica Andreja Jurčević) i SŠ Pavla Ritera Vitezovića (mentorica Ana Tomljanović).

Šibenska biskupija, čije je natjecanje u Katoličkoj osnovnoj školi Šibenik otvorio biskup mons. Ante Ivas, bila je još jedno mjesto gdje su svojom prisutnošću događanje uljepšali dominikanski bogoslovi, radosni gotovo kao i pobjednici iz OŠ Primorski Dolac (mentorica Ružica Šarić) i SŠ Lovre Monti iz Knina (mentor Mario Preden).

Tko će, naposljetku, na jugu Hrvatske u Dubrovniku – gradu s dva dominikanska samostana – dočekati pobjednike iz cijele domovine? Uz biskupa mons. Matu Uzinića, koji je molitvom uveo u natjecanje Dubrovačke biskupije, na poseban način bit će to pobjednici iz Biskupijske klasične gimnazije Ruđera Boškovića u Dubrovniku (s. Vianeja Kustura) te ekipa OŠ Cavtat (mentorica Katarina Radonić), koja je završnicu izborila tek u „pripetavanju“ s Korčulanima. I to dokazuje s koliko su predanosti i ljubavi vjeroučenici pristupili „Vjeronaučnoj olimpijadi“, koja je još jednom potvrdila jedinstvenost i posebnost u tkanju zajedništva, kako unutar jedne ekipe tako unutar cijele Crkve, i na taj način spremne služiti široj zajednici. (-c)

Podrobna izvješća i fotografije s (nad)biskupijskih natjecanja pogledajte na www.glas-koncila.hr/mak